زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

فلسفه استدراج (قرآن)





یکی از سنت‌های خداوند برای عذاب کافران سنت عذاب استدراجی است که در این مقاله فلسفه استدراج بیان می‌شود.


۱ - عذاب کافران



غوطه ور شدن هر چه بیشتر کافران در گناه و عذاب شدن بر اثر آن، فلسفه استدراج است، که در این آیه قرآن به این مطلب اشاره شده است:
ولایحسبن الذین کفروا انما نملی لهم خیر لانفسهم انما نملی لهم لیزدادوا اثما ولهم عذاب مهین.
آنها كه کافر شدند، (و راه طغيان پيش گرفتند،) تصور نكنند اگر به آنان مهلت مى‌دهيم، به سودشان است! ما به آنان مهلت مى‌دهيم فقط براى اينكه بر گناهان خود بيفزايند و براى آنها، عذاب خواركننده‌اى (آماده شده) است‌.

۲ - تفسیر آیه



از آیات قرآن مجيد استفاده مي‌شود كه خداوند افراد گنه‌كار را در صورتى كه زياد آلوده گناه نشده باشند بوسيله زنگ‌هاى بيدار باش و عكس العمل‌هاى اعمال‌شان، و يا گاهى بوسيله مجازات‌هاى متناسب با اعمالى كه از آنها سرزده است، بيدار مى‌سازد و براه حق باز مى‌گرداند. اينها كسانى هستند كه هنوز شايستگى هدايت را دارند و مشمول لطف خداوند مى‌باشند و در حقيقت مجازات و ناراحتي‌هاى آنها، نعمتى براى آنها محسوب مى‌شود.
ولى آنها كه در گناه و عصیان، غرق شوند و طغيان و نافرمانى را بمرحله نهايى برسانند، خداوند آنها را بحال خود وا مى‌گذارد و به اصطلاح به آنها ميدان مي‌دهد تا پشتشان از بار گناه سنگين شود و استحقاق حداكثر مجازات را پيدا كنند.
اينها كسانى هستند كه تمام پل‌ها را در پشت سر خود ويران كرده‌اند، و راهى براى بازگشت نگذاشته‌اند و پرده حيا و شرم را دريده و لياقت و شايستگى هدايت الهى را كاملا از دست داده‌اند.

۳ - پانویس


 
۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۷۸.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۱۱.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۱۲۰، برگرفته از مقاله «فلسفه استدراج».    


رده‌های این صفحه : استدراج | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.